Co je to kuperóza a rozacea a jaká je prevence?

Kuperóza a rozacea dva strašáci snižující sebevědomí žen.

Objevily se vám v poslední době na tváři či v oblasti dekoltu drobné červené žilky? Pak byste měly zpozornět a zamyslet se, zda podobným problémem netrpí vaše maminka či babička. Pravděpodobně se u vás totiž vyskytla kuperóza – vada kůže, která je často dědičná a navíc nevyléčitelná.

Co je to vlastně Kuperóza?

Kuperóza je postižení kůže způsobené místním nahromaděním rozšířených drobných krevních cévek a žilek .Jejich stěny se ztenčují a ztrácejí pružnost. Což se projevuje začervenáním tváří, nosu, čela či oblasti dekoltu. Není sice zdraví nebezpečná, zato značně snižuje sebevědomí žen. Existují však způsoby, jak tomuto onemocnění předcházet a úspěšně jej maskovat. 

Kuperózou trpí zhruba 10 % žen (a 16% evropanů)

„Toto onemocnění se projevuje ztrátou pružnosti žilek, které již nejsou schopny se podle působení tepla či zimy náležitě roztahovat či smršťovat, a zůstávají tak nastálo rozšířené,“. Podle odhadů trpí kuperózou každá desátá žena, nejnáchylnější jsou především dámy se světlou, suchou a jemnou pokožkou.

Tyto časté kosmetické problémy vyžadují speciální péči a přístup. S tím by si však měla umět poradit každá zkušená kosmetička. pomocí speciální péče v kosmetickém salonu  a vhodně zvolených kosmetických přípravků.na domácí péči.

Rozacea snižuje sebevědomí žen! Jak jí předejít?

Rozacea pro někoho pojem, který slyší poprvé, pro jiného noční můra. Poškozená pokožka s kuperózou může bez odborné péče přejít do stádia zvaného rozacea. To už je vážnější onemocnění projevující se  zánětlivými postulkami, které se mohou často zaměňovat s akné. S tím rozdílem, že rosaceu nedoprovází ucpané póry, pleť je spíše suchá, než mastná a pupínky nezanechávají jizvy.

Rozaceu je proto třeba konzultovat přímo u lékaře - dermatologa. Takto postižená pokožka značně snižuje sebevědomí žen a kromě estetických změn způsobuje ještě další potíže. Podle průzkumu společnosti National Rosacea Society snížila rozacea sebevědomí až 76 % pacientů. 41 % z nich kvůli rozacee omezilo své společenské kontakty a polovina pacientů se raději rozhodla přestat chodit do práce.

Laser problém nevyřeší, pomůže pravidelná kosmetická péče

Jak tedy těmto onemocněním předejít? „Žilky je možné odstranit laserem nebo elektrickou jehlou. Ale byť se jedná o účinný zákrok, je na druhé straně poměrně nepříjemný, a hlavně nezabrání tvorbě nových žilek, které se po čase mohou znovu objevit. Klíčová je proto prevence a správná a pravidelná kosmetická péče,“ uvádí Alena Tesařová. 

DR.BELTER doporučuje přípravky na přecitlivělou pleť z linie >>sensi-bel<<

V každém případě platí, že méně je někdy více. Pokožku je totiž důležité nedráždit nešetrným čistěním či častými dotyky prstů. Je tedy dobré používat vhodné přípravky typu 2v1 a v případě krémů aplikovat ty, jež jsou určeny na citlivou pleť, ideálně však přímo na pleť postiženou kuperózou.

Pravidelná péče přípravky na kuperózu linie »sensi-bel« zmírní příznaky kuperózy a rozvoj rosacey typu II. Nesmíme také zapomínat na ochranu pokožky před slunečním zářením a používat přípravky s ochranným faktorem vyšším jak SPF 20.

Existuje také řada způsobů, jak zčervenalé žilky jednoduše zakrýt. „Jako podklad lze použít například kompaktní krém na kuperózu, který je tónovaný do zelena. Díky tomu dobře zakryje zarudnutí a následně nanesený make-up vydrží mnohem déle. Make-up byste zároveň měly nanášet štětcem, jenž je šetrnější k pokožce,“ doporučuje Alena Tesařová.

Proti začervenalým žilkám se tak volbou vhodných kosmetických přípravků lze efektivně bránit. Lékaři však bohužel dosud nezjistili, co vlastně samotnou poruchu pružnosti kapilár způsobuje. Je ale prokázáno, že zhoršení příznaků předejdete, pokud se budete vyhýbat stresu, prudkým změnám teploty, slunečnímu záření, návštěvy sauny a odpustíte si horké nápoje, alkohol či kořeněná jídla.

Jaká je léčba?

Jako podpůrná léčba pomáhá zvýšený příjem vitamínu C, dále existuje vynikající krém na kuperózu od Dr. Beltera, který podrážděnou pokožku uklidní, chrání proti UVA a UVB záření a navíc zakrývá nevzhledné flíčky. Malým zázrakem je také pohanka, ze které je navíc možné připravit chutné jídlo.

  • Vitamín C
  • Pohanka
  • Kvalitní kosmetika

A co dál?

Do budoucna je rozhodně zapotřebí používat krémy s vyšším ochranným faktorem, a to zejména na postižené partie. Kromě kvalitní přírodní kosmetiky je důležitá i změna životosprávy. Je nutné se vyvarovat alkoholu, cigaret a kořeněných jídel. Nedoporučují se prudké změny teplot a nadbytečný stres. I zde platí zlaté pravidlo, že je snazší neduhu předcházet, než se ho zbavit,

Změna životosprávy

  • Vyvarovat se alkoholu
  • Vyvarovat se cigaret
  • Vyvarovat se kořeněných jídel
  • Vyvarovat se stresu
  • Vyvarovat se prudkých změn teplot

Přípravky na kuperózu obsahují speciální složení, které pečuje o citlivou pokožku s viditelnými rozšířenými krevními kapilárami. Mají zklidňující efekt, posilují krevní řečiště, stabilizují pokožku a předcházejí zánětům a předčasnému stárnutí. Chrání pleť před nepříznivými vlivy prostředí.

Vzácné přírodní extrakty, jako je zlatobýl, jírovec, listnatec ostnitý a červené hrozny, posilují jemné žilky a kapiláry, aktivují lymfatický systém. Další speciální ingredience, jako kadidlovník pilovitý, kořen lékořice a částečky aktivního stříbra, redukují začervenání a působí protizánětlivě. Anti-aging extrakty jako je resveratrol, baicalin a rostlinné kmenové buňky, účinně předchází předčasnému stárnutí pokožky.